25. септембар 2020.

Pink menja boje, bežanija s radio Lagune

Čuveni beogradski radio Laguna prodao je svoju frekvenciju 93,7 Željku Mitroviću, potvrdili su za Danas i vlasnik Lagune i vlasnik Pinka.

Zbog nove vlasničke strukture na ovoj stanici većina voditelja dala je otkaz, saznaje naš list.

„Pravim muzički radio jer samo takav ima šansu na tržištu“, kratko je odgovorio za naš list Željko Mitrović na pitanje da li će biti nekih promena na radiju.

Kako saznaje Danas, na frekvenciji nekadašnjeg radija Laguna pokrenuće se radio koji će se zvati Red, isto kao i televizija i internet portal, s kojima će ovaj medijski mogul zaokružiti svoj novi omladinski koncept koji namerava da pokrene.

Igor Brakus, ikona radio voditeljstva koji je na radio Laguni zajedno sa Smiljanom Banjcem vodio emisiju „Obavezno-Neobavezno“, kaže da je neprijatno iznenađen odlukom da stanica prestane sa radom i što je preuzima „čovek koji je prema njegovom mišljenju odgovoran za kulturni sunovrat ove države i srpskog naroda“.

– Vlasnik Lagune i vlasnik Pinka su se međusobno dogovorili oko poslovne saradnje u kojoj će vlasnik Pinka preuzeti prava na korišćenje lokalne frekvencije 93,7 i na istoj započeti program nekog svog novog radija, što istovremeno znači da radio Laguna više neće postojati. Smiljan Banjac i ja, kao koautori emisije „Obavezno-Neobavezno“ nemamo ništa protiv da bilo ko proda bilo šta što je njegovo i što je on sam napravio, ali imamo problem sa činjenicom da firmu u kojoj smo i dalje zaposleni preuzima čovek, kojeg, iako ga lično ne poznajemo, ali znamo šta radi i čime se bavi, smatramo direktnim krivcem za kulturni sunovrat ove države i srpskog naroda – kaže Brakus. Upitan kako je on lično doživeo gašenje ove stanice, kako to vidi u širem kontekstu i šta namerava dalje odgovara:

Vlasnik Lagune i vlasnik Pinka su se međusobno dogovorili oko poslovne saradnje u kojoj će vlasnik Pinka preuzeti prava na korišćenje lokalne frekvencije 93,7 i na istoj započeti program nekog svog novog radija, što istovremeno znači da radio Laguna više neće postojati. Smiljan Banjac i ja, kao koautori emisije „Obavezno-Neobavezno“ nemamo ništa protiv da bilo ko proda bilo šta što je njegovo i što je on sam napravio, ali imamo problem sa činjenicom da firmu u kojoj smo i dalje zaposleni preuzima čovek, kojeg, iako ga lično ne poznajemo, ali znamo šta radi i čime se bavi, smatramo direktnim krivcem za kulturni sunovrat ove države i srpskog naroda – kaže Brakus. Upitan kako je on lično doživeo gašenje ove stanice, kako to vidi u širem kontekstu i šta namerava dalje odgovara:

– Radio Lagunu smo, kao i veliki broj naših slušalaca, smatrali poslednjim bastionom slobodne misli i govora, te promoterom kulture u bilo kom vidu, gde nikada nije bila ni mrva cenzure, pa nas je neprijatno iznenadila činjenica da je doneta odluka da ova stanica prestane sa radom, što je legitimna odluka vlasnika Lagune, koji god da je bio njegov razlog, ali je, čini mi se, legitimna i naša odluka da ne učestvujemo u ovom procesu i ne radimo emisiju „Obavezno-Neobavezno“ u bilo kakvom obliku dok se formalnosti oko potpisivanja Ugovora ne završe i onda radio Laguna ugasi. Meni je lično žao što smo ostali bez jednog sjajnog radija u etru, drago mi je da sam sarađivao sa divnom ekipom i nekako se nadam da će nas neko, onako sve đuture, pozvati na neki novi, slobodni radio, koji će se možda otvoriti u, nadam se, bliskoj budućnosti“, zaključuje Igor Brakus.

Glavni i odgovorni urednik programa radio Lagune Igor Mladenović kaže za Danas da je informacija o prodaji ove stanice u osnovi tačna, ali da on još uvek nema informacije oko praktičnih stvari koje se tiču ugovara.

– To je očigledno u razradi a po našim informacijama kupljena je firma zbog frekvencije koja će biti iskorišćena za neku drugu svrhu za neki drugi program. Program koji sam ja uređivao neće više postojati na toj frekvenciji, a vreme će da pokaže šta život donosi – kaže Mladenović dodajući da „naravno neće ostati na takvom radiju“.

– Postoji određeni formalni deo koji mora da se obavi jer se vodim kao glavni urednik. Nisam bio upućen u pregovore niti bilo šta vezano za program iza kojeg dušom i srcem stojim, a koji se gasi. Žao mi je, jer je ovo druga stanica koja se gasi sa mnom, a ova mi je baš bila važna. Velike smo planove imali, podigli smo slušanost na bazi kvalitetne publike i sa zaista kvalitetnim programom, s muzikom, koja je noseći faktor i koja je imala svoju boju, promovisali smo kulturne vrednosti i životne vrednosti. Šta da se radi… – deprimirano konstatuje Mladenović.

On kaže da ne zna šta će da biti ubuduće na toj stanici, ali da je u svakom slučaju, on sam, van sistema vrednosti koji zagovara budući vlasnik.

– To nije moj sistem vrednosti. Ne mogu da stanem iza njega – ističe Mladenović uz konstataciju da je jedan trag ostao iza ovog radija, te da neko o tome treba da razmišlja ubuduće. – Ima ona Balaševićeva pesma „Krivi smo mi“. To je moj slogan ovih dana – kaže Igor Mladenović.

Muzičar Igor Blažević, poznatiji kao Prljavi inspektor Blaža, na radio Laguni vodio je autorsku emisiju „Blažotres“.

– Sve je na prodaju. To znamo dobro posle toliko godina. Od Beobanke preko čuvene fabrike „Goša“ u Smederevskoj Palanci do radio-televizije B92, tako je i ovo još jedno malo svetlo u tunelu koje se zvalo radio Laguna otišlo na doboš. Novi vlasnik donosi verovatno i novu muziku i novi koncept, tako da što se mene tiče, ja sam u trenutku kad sam saznao za to i poslednji put kročio u taj radio. Tako je i sa većinom mojih kolega. Kada su saznali za novu vlasničku strukturu, završili su s tom pričom – objašnjava Inspektor Blaža za Danas.

On ističe da problem prodaje ovog radija nije samo pitanje autorskih emisija.

– Poslednjih šest godina radio Laguna izrastao je u stvarno dobar gradski radio. Muzika je u poslednjih godinu dana postala fantastična. Verovatno najbolja muzika u etru kod nas. To je jedno od retkih mesta gde ste mogli da čujete i Toking Heds i Bouvija, i Stonsi i Bitlsi, i Prislija i Čaka Berija. Bila je to kao jedna sijalica od 40 vati koja tako gori i nikako da se crkne. Ali, nažalost, kao i na svako svetlo, ugasi se na kraju – dodaje muzičar.

Dejan Papić, vlasnik izdavačke kuće Laguna, na pitanje Danasa šta kaže o tome što veliki broj voditelja odlazi s radija, kaže da otkaz još uvek zvanično niko nije dao, ali da razume suštinu postavljenog pitanja i da je radio Laguna predstavljala finansijsko opterećenje za ceo sistem već nekoliko godina.

– Taj radio već nekoliko godina predstavlja finansijsko opterećenje za naš sistem, zato što je radio Laguna mogao da funkcioniše jedino kao kvalitetan radio sa kvalitetnim govornim segmentima, koji zahtevaju određena finansijska ulaganja, koja su nas opterećivala. Marketing nikada to nije uspeo da isprati, a taj segment koji nam je bio neophodan da bi izdavaštvo moglo da se fokusira na svoj deo posla, da bi radio bio samostalan. Praktično svih sedam godina koliko imamo radio, izdavaštvo je pomagalo tu stanicu da opstane. Poslednje tri, četiri godine postalo je prilično jasno da se ta finansijska situacija neće popraviti. Mi smo imali više razgovora sa različitim zainteresovanim kupcima, ali nikada nije došlo do finalizacije prodaje koja se ovog puta desila jer je cena odgovarala obema stranama – objašnjava Papić.

Na pitanje da li mu je lično žao zbog ljudi koji tu više neće raditi, zbog publike koja je volela ovu stanicu i kvalitetnih vrednosti koje je promovisala, sagovornik Danasa odgovara potvrdno.

– Naravno da mi je žao, jer sam ja taj radio i osnovao, ali je u nekom trenutku to zaista postalo prilično breme za čitav sistem i to je dugo trajalo. Taj sadržaj je bio kvalitetan. Mi smo mogli finansijski da smanjimo opterećenje tako što ćemo smanjiti govorne segmente, odnosno, imati manji broj zaposlenih, ali to onda ne bi bio radio Laguna onakav kakav smo mi želeli da imamo – zaključuje Papić.

Omladinski program Red

Na opasku da mediji čiji je vlasnik Željko Mitrović promovišu sadržaje upitnih vrednosti koji su neretko antikulturni Dejan Papić se ograđuje:

– To ćete vi komentarisati na svoj način, a ja ću dozvoliti sebi da se uzdržim od komentara. Ono što znam da će se desiti sa tom frekvencijom jeste da će na njoj profunkcionisati omladinski radio. Koliko znam, ideja Željka Mitrovića, koji ima televiziju Red, je da nju prati i istoimeni radio i internet portal. Dakle, njemu je potrebna radio stanica sa frekvencijom da zaokruži svoj omladinski koncept koji namerava da pokrene – zaključuje Dejan Papić.

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Internet portal Mita

Mapa pokrivenosti Avala

Mapa pokrivenosti Avala

Mapa pokrivenosti Iriški Venac

Mapa pokrivenosti Iriški Venac

Mapa pokrivenosti Crveni Čot

Mapa pokrivenosti Crveni Čot

Mapa pokrivenosti Crveno selo - Subotica

Mapa pokrivenosti Crveno selo - Subotica

Mapa pokrivenosti Vršački breg

Mapa pokrivenosti Vršački breg

Mapa pokrivenosti Kikinda

Mapa pokrivenosti Kikinda

Mapa pokrivenosti Crni Vrh Jagodina

Mapa pokrivenosti Crni Vrh Jagodina

Mapa pokrivenosti Srednji vrh Jagodina

Mapa pokrivenosti Srednji vrh Jagodina

Mapa pokrivenosti Jastrebac

Mapa pokrivenosti Jastrebac

Mapa pokrivenosti Crni vrh Pirot

Mapa pokrivenosti Crni vrh Pirot

Mapa pokrivenosti Besna Kobila

Mapa pokrivenosti Besna Kobila

Mapa pokrivenosti Pljačkovica-Vranje

Mapa pokrivenosti Pljačkovica-Vranje

Mapa pokrivenosti Crna Trava 1

Mapa pokrivenosti Crna Trava 1

Mapa pokrivenosti Gučevo

Mapa pokrivenosti Gučevo

Mapa pokrivenosti Maljen

Mapa pokrivenosti Maljen

Mapa pokrivenosti Mrčić-Valjevo

Mapa pokrivenosti Mrčić-Valjevo