31. јануар 2017.

Aleksandra Radović u Mojih 50

Od ponedeljka, 30. januara gošća emisije Mojih 50 na Naxi radiju biće pevačica, kompozitorka i tekstopisac Aleksandra Radović.

Aleksandra je rođena 10. septembra 1974. godine u Bogatiću.

Završila nižu muzičku školu u Bogatiću, odsek harmonika, kao i nižu muzičku školu u Šapcu, odsek solo pevanje. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u školi "Mihajlo Vukdragović" u Šapcu, teoretski odsek – muzički saradnik, instrumentalni odsek – harmonika, i pohaća treći – solo pevanje.
Po završetku Srednje muzičke škole, 1993. godine upisuje Muzičku akademiju (Akademija Umetnosti) u Novom Sadu (odsek – opšta muzička pedagogija), na kojoj je i diplomirala.
1997.godine počinje da radi kao studijski muzičar i u periodu od 1998-2002. godine snima džinglove i najavne špice za emisije na TV Pink. U međuvremenu, postaje jedan od najtraženijih pratećih vokala u SCG.
2000.godine se prvi put javno pojavljuje na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom, gde je nastupila sa pesmom "Bori se", čiji su autori Jelena Galonić i Žika iz grupe Zana.
2003. godine u julu, postiže prvi veliki uspeh, nastupom na istom festivalu sa pesmom „Kao so u moru“ (Autora Aleksandre Milutinović), gde osvaja Srebrnu sirenu – drugo mesto. Od tog trenutka kreće njena ozbiljna karijera. Nakon dva meseca iste godine, objavljuje svoj debi album (Bez naziva) u okviru izdavačke kuće City Records.
Na svom prvom albumu je bila i autor muzike i teksta za šest kompozicija i postaje član SOKOJ-a. Kao autor se oprobala i za druge izvođače (Koktel bend, Trio Passage, Ivana Popović – prvo mesto na festivalu Sunčane skale u okviru večeri „Nove zvijezde“, i dr).
Za svoj prvi album dobija odlične kritike i izbija na sam vrh muzičko-estradne scene sa šest osvojenih nagrada
1. Debi album godine (Beovizija 2003)
2. Otkriće godine (Oskar popularnosti BIH 2003)
3. Glas godine (Radio Perper 2003)
4. Pop pevačica SCG (Radijski festival 2004)
5. Najbolja ženska interpretacija (Sunčane skale – Prinčeve nagrade 2004)
6. Pevačica godine – po izboru kolega pevača (Frankfurtske vesti 2004).
Svoj album promoviše koncertnim nastupima isključivo sa svojim bendom (5 članova) tako da veoma brzo među publikom postaje poznata po „živoj“ svirci. Sa albuma se izdvajaju pesme: „Još danas“, „Ako nikada“, „Kažeš svejedno“, „Kao so u moru“, i druge.

2005.godine učestvuje na Budvanskom festivalu sa kompozicijom "Karta za jug" (autor muzike i teksta je Aleksandra Milutinović, a autor aranžmana Nikša Bratoš) i osvaja drugo mesto, a u toku 2005-2006.godine pesma dobija i nagradu za najbolji tekst, kao i nagradu za jednu od 15 najslušanijih pesama u 2005. godini od Radio Perpera.
2006.godine u aprilu objavljuje singl pod nazivom „Nisi moj“, autora Aleksandre Milutinović.
Drugi album "DOMMINO", objavila je 25. jula 2006.godine u izdanju izdavačke kuće City Records. Sa albuma su se vrlo brzo izdvojile pesme: "Nisi moj", "Čuvam te", "Ne verujem da me ne voliš“, „Zažmuri“, i pomenuta „Karta za jug“, koja je izvedena na Budvanskom festivalu godinu dana ranije. Naredne dve godine usledile su nagrade poput: Pevačica godine (Radijski festival 2006), Pop album godine (Oskar popularnosti Republike Srpske 2006), Pevačica godine (Beovizija 2007), Najbolja ženska interpretacija (Sunčane skale – Prinčeve nagrade 2006)
2009.godine objavljuje treći album „Žar ptica“, u izdanju izdavačke kuće City Records. Kasnije će udruženje SOKOJ, ovaj album proglasiti jednim od tri najprodavanija albuma u 2009. godini (izveštaj SOKOJ-a iz 2011.godine). Sa albuma su se izdvojile i još uvek su aktuelne pesme: „Bivši dragi“, Ni zadnji ni prvi“ (pesma čiji je tekst potpisao legendardni Arsen Dedić), „Otpiši sve bivše“, „Nemoj“, „Mirno more“...
Krajem 2010.godine sarađuje sa popularnim beogradskim DJ-evima The Beatshakers i odlučuje da sa njima objavi nešto potpuno drugačije, „klubski“ singl "U inat prošlosti“. Muziku i aranžman je uradio Boris Krstajić dok je Aleksandra potpisala tekst.

Aleksandra je krajem prošle godine predstavila album "Carstvo" koje je naišao na fantastične reakcije publike. Odmah su se izdvojile numere "Carstvo tuge", "Beskrajno", "Živeo kraj"...

U emisiji "Mojih 50" Aleksandra će, pored ostalog, reći koju je pesmu pevala svojoj sestri kad su bile devojčice. Otkriće i koja se pesma slušala na "repeat" u njenoj Osnovnoj školi, a saznaćete i koja pevačica je bila uzor i njoj i ostalim devojčicama koje su sanjale da se bave pevanjem.

Emisija "Mojih 50" na programu je svakog radnog dana od 18 do 19 časova na Naxi radiju, a možete je slušati i na Naxi nacionalu, najvećoj radijskoj mreži u Srbiji.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар

Internet portal Mita

Mapa pokrivenosti Avala

Mapa pokrivenosti Avala

Mapa pokrivenosti Iriški Venac

Mapa pokrivenosti Iriški Venac

Mapa pokrivenosti Crveni Čot

Mapa pokrivenosti Crveni Čot

Mapa pokrivenosti Crveno selo - Subotica

Mapa pokrivenosti Crveno selo - Subotica

Mapa pokrivenosti Vršački breg

Mapa pokrivenosti Vršački breg

Mapa pokrivenosti Kikinda

Mapa pokrivenosti Kikinda

Mapa pokrivenosti Crni Vrh Jagodina

Mapa pokrivenosti Crni Vrh Jagodina

Mapa pokrivenosti Srednji vrh Jagodina

Mapa pokrivenosti Srednji vrh Jagodina

Mapa pokrivenosti Jastrebac

Mapa pokrivenosti Jastrebac

Mapa pokrivenosti Crni vrh Pirot

Mapa pokrivenosti Crni vrh Pirot

Mapa pokrivenosti Besna Kobila

Mapa pokrivenosti Besna Kobila

Mapa pokrivenosti Pljačkovica-Vranje

Mapa pokrivenosti Pljačkovica-Vranje

Mapa pokrivenosti Crna Trava 1

Mapa pokrivenosti Crna Trava 1

Mapa pokrivenosti Gučevo

Mapa pokrivenosti Gučevo

Mapa pokrivenosti Maljen

Mapa pokrivenosti Maljen

Mapa pokrivenosti Mrčić-Valjevo

Mapa pokrivenosti Mrčić-Valjevo