PRIVATIZACIJA državne ustanove Međunarodni radio Srbija (Radio Jugoslavija) počela je 15. juna zaključkom Vlade. Ministarstvo kulture je bez obrazloženja insistiralo da bude prvi na listi medija za - gašenje, a rukovodstvo radija smatra da će to naneti izuzetnu štetu državi.
- Ukoliko se naše emitovanje ugasi, frekvenciju će odmah zauzeti neko drugi. Ako ne legalno, onda će na njoj početi piratsko emitovanje, što je na kratkom talasu uobičajeno - izražava bojazan Milorad Vujović, v. d. direktora našeg jedinog servisa za informisanje inostrane javnosti i dijaspore. - Problemom zauzimanja naše frekvencije trebalo bi da se ozbiljno bave država, nadležna ministarstva i Ratel, ali nemam nikakve informacije da li oni to čine.
"Novosti" su se obratile Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Republičkoj agenciji za telekomunikaije (Ratel) s pitanjem šta će biti sa frekvencijom koja je nacionalni resurs i po međunarodnim sporazumima, a u isključivom vlasništvu je države. Odgovor iz Ministarstva bio je kratak da nemaju nikakve informacije o tome, a od Ratela i Agencije za privatizaciju odgovor - nismo dobili.
U vezi sa privatizacijom Međunarodnog radija Srbija, jedino što je sigurno jeste da zaposleni moraju da napuste redakciju u Hilandarskoj do 31. jula. Dobili su anketne listiće na kojima treba da se izjasne uz koliku otpremninu, kao tehnološki višak, žele da odu.
VREDNA IMOVINA - Međunarodni radio Srbija u Bijeljini ima zgradu od 2.000 kvadrata, kao i sto hektara zemlje oko predajnika. U Stublinama, gde je 1999. bombardovan predajnik, naše je 30 hektara - kaže Milorad Vujović. - Imamo i u samom centru Beograda 300 kvadrata poslovnog prostora, u Bulevaru despota Stefana. Prostor u Hilandarskoj samo koristimo, ali naša je računarska, tonska i emisiona tehnika. Predajnici MRS su među najjačima u svetu i ogromne su vrednosti.
- Radnici se izjašnjavaju za jednu od opcija, a tim za sprovođenje postupka za utvrđivanje viška zaposlenih pravi program, koji odobravaju Nacionalna služba za zapošljavanje i Ministarstvo rada - objašnjava Vujović. - Rečeno nam je da su obezbeđena sredstva za otpremnine zaposlenima i planirano je da se taj posao završi do kraja jula.
Sagovornik "Novosti" kaže da zaposleni nemaju drugu opciju, jer je finansiranje radija, na insistiranje Ministarstva kulture, predviđeno samo do 31. jula.
- Ukoliko se svi zaposleni izjasne da hoće dobrovoljno da odu, redakcija će prestati sa radom - kaže Vujović. - To ipak ne znači formalno-pravno gašenje Međunarodnog radija Srbija. Radio se gasi posebnim pravnim aktom Vlade Srbije.
Ako tim za utvrđivanje viška zaposlenih utvrdi da nisu svi tehnološki višak, po rečima Vujovića, privatizacija će morati da se nastavi uobičajenim postupkom. To podrazumeva procenu vrednosti državne ustanove.
Vujovićeve reči da je kratkotalasna frekvencija javno dobro i da pripada državi potvrđuje inženjer Milan Stevančević, sekretar jugoslovenske delegacije koja je 1987. na svetskoj administrativnoj konferenciji Ujedinjenih nacija dobila kratkotalasnu frekvenciju velikog opsega.
- Kratkotalasna frekvencija je bogatstvo, a Vlada Srbije je jedini vlasnik i to ovlašćenje ne može preneti na drugog - naglašava Stevančević. - To smo ratifikovali potpisivanjem Međunarodne konvencije o telekomunikacijama i Međunarodnog pravilnika o radiokomunikacijama. Ali onog trenutka kada se bude čulo da je Međunarodni radio Srbija, nekada Radio Jugoslavija, ugašen, u svetu će se javiti deset stanica koje će zauzeti tu frekvenciju.
On naglašava da se frekvencija brani emitovanjem, a ukoliko ono prestane, onda najbrži zauzima slobodan prostor.
- U tom slučaju naša vlada, kao jedini vlasnik KT, imaće samo pravo žalbe pred Međunarodnim regulacionim telom i ništa više - kaže Stevančević.- Tako će neko potpuno besplatno dobiti ono što je naša država platila milionima dolara.
ALBANCI HOĆE FREKVENCIJU?!
Albanski tajkun želi da kupi Međunarodni radio Srbija da bi došao do njegove frekvencije, rekao je poslanik Janko Veselinović tokom skupštinske rasprave o izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima. "Novosti" su zatražile od poslanika Veselinovića da razjasni odakle potiču njegove informacije.
- Zar mislite da bih se igrao takvom tvrdnjom? Informacije potiču iz ozbiljnih srpskih i albanskih izvora. Zašto me ministar nije demantovao, što bi bilo očekivano? Moji izvori su saglasni da albanski tajkun sa srpskim državljanstvom želi da dođe do dobre kratkotalasne frekvencije Međunarodnog radija Srbija koja pokriva sve kontinente. Ona je, u stvari, potrebna Albaniji da bi putem ovakvog radija ostvarila direktan uticaj na dijasporu u celom svetu - kaže Veselinović.

Izvor: